tennisarm

Een tennisarm, medisch bekend als ‘laterale epicondylitis’, is een veelvoorkomende aandoening die pijn veroorzaakt aan de buitenkant van de elleboog, vaak door overbelasting van de spieren en pezen van de onderarm. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met tennisspelers, kan het iedereen treffen die herhaaldelijke arm- en polsbewegingen uitvoert.

symptomen tennisarm

 • pijn en gevoeligheid
 • uitstralende pijn
 • gripzwakte
 • stijfheid
 • bewegingsbeperking

symptomen

De kenmerkende symptomen van een tennisarm omvatten een reeks van ongemakken die de armfunctie kunnen beïnvloeden:

 • Pijn en Gevoeligheid: Voornamelijk aan de buitenkant van de elleboog, verergerend met bepaalde bewegingen.
 • Stralende Pijn: De pijn kan uitstralen van de elleboog naar de onderarm en de hand.
 • Gripzwakte: Moeite met vasthouden van voorwerpen, wat dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden.
 • Stijfheid: Een stijf gevoel in de elleboog, vooral ‘s ochtends of na periodes van rust.
 • Bewegingsbeperking: Beperking in het strekken van de arm door de pijn en stijfheid.

oorzaken

Tennisarm wordt vaak veroorzaakt door de overbelasting van spieren en pezen die nodig zijn voor het herhaaldelijk buigen van de pols en het draaien van de arm. Hier zijn enkele specifieke oorzaken:

 • Repetitieve Bewegingen: Activiteiten die herhaaldelijke hand- en polsbewegingen vereisen, zoals typen, schilderen, of het gebruik van gereedschap.
 • Sportactiviteiten: Niet alleen tennis, maar ook andere racketsporten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een tennisarm.
 • Beroepsmatige Risico’s: Bepaalde beroepen, zoals schilders, timmerlieden, en koks, lopen een hoger risico door de aard van hun werk.
 • Onvoldoende Rust: Onvoldoende rust tussen activiteiten die veel van de onderarmspieren vereisen, verhoogt het risico op ontstekingen.
 • Inadequate Techniek of Uitrusting: Het gebruik van ongeschikt gereedschap of een verkeerde sporttechniek kan extra stress op de elleboog en onderarm leggen.

 

De combinatie van deze symptomen en oorzaken biedt een dieper inzicht in hoe tennisarm ontstaat en beïnvloedt. Een begrip van de onderliggende factoren is cruciaal voor effectieve behandeling en preventie.

behandeling

Tennisarm, of laterale epicondylitis, is een aandoening die pijn en ontsteking veroorzaakt aan de buitenzijde van de elleboog. Hieronder volgen de effectieve behandelingsstrategieën om de symptomen te beheersen en herstel te bevorderen:

Basisbehandelingen
Rust: Verminder of stop tijdelijk alle activiteiten die pijn veroorzaken om de belasting op de elleboog te minimaliseren.
IJstherapie: Regelmatig aanbrengen van ijs op de getroffen elleboog kan helpen de pijn en ontsteking te verminderen. Het is aanbevolen om meerdere keren per dag 15 tot 20 minuten te koelen.
Compressie en Elevatie: Compressie met een elastische bandage en het hoog houden van de arm kunnen helpen de zwelling te verminderen.

Fysiotherapie
Flexibiliteitsoefeningen: Specifieke rekoefeningen die gericht zijn op de onderarm kunnen helpen de spierspanning te verminderen.
Krachttraining: Versterkende oefeningen voor de onderarmspieren om de stabiliteit van de elleboog te verbeteren en toekomstige blessures te voorkomen.
– Massage en Manipulatie: Technieken om de doorbloeding te verbeteren en spierknoopjes te verlichten.

Ondersteunende Apparatuur
Elleboogbraces: Het dragen van een elleboogbrace kan de belasting op de getroffen pezen verminderen en de elleboog ondersteunen tijdens activiteiten.

Geleidelijke Hervatting van Activiteiten
– Aanpassing van Technieken: Pas sporttechnieken of werkactiviteiten aan om overbelasting te voorkomen.
– Geleidelijke Belasting: Langzaam opbouwen van de activiteiten met voldoende rustperioden om herhaling van de blessure te vermijden.

Aanvullende Behandelingsopties
Corticosteroïde-injecties: Voor ernstige of aanhoudende gevallen kunnen injecties met corticosteroïden worden overwogen om de ontsteking snel te verminderen.
Advies en Educatie: Educatie over ergonomie en preventieve maatregelen om toekomstige episoden van tennisarm te voorkomen.

Door deze behandelingsstrategieën te volgen, kunnen patiënten niet alleen de pijn en ontsteking van tennisarm effectief beheren, maar ook de algehele functionaliteit van de elleboog verbeteren. Het is belangrijk om een behandelplan op te stellen in overleg met gezondheidsprofessionals om zeker te zijn van de meest effectieve en gepersonaliseerde zorg.

advies bij tennisarm

Tennisarm kan een pijnlijke en belemmerende aandoening zijn, maar met de juiste aanpak kunt u de symptomen effectief beheren en een actieve levensstijl behouden. Hier zijn enkele praktische adviezen verdeeld in drie belangrijke categorieën:

Blijf Bewegen
Matige Activiteit: Het is cruciaal om te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen en de doorbloeding te stimuleren, wat helpt bij het herstelproces. Kies voor lichte activiteiten die geen pijn veroorzaken aan de elleboog.
Rekoefeningen: Voer dagelijks specifieke rekoefeningen uit voor de onderarm om de flexibiliteit te verbeteren en de spanning op de pezen te verminderen.

Anders Bewegen
Aanpassen van Technieken: Als bepaalde bewegingen tijdens werk of sport de pijn verergeren, zoek dan naar manieren om deze aan te passen. Dit kan betekenen dat u uw houding moet veranderen, of alternatieve methoden moet gebruiken om de belasting van de elleboog te verminderen.
Gebruik van Hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van hulpmiddelen zoals braces of ergonomische apparatuur om de elleboog te ondersteunen tijdens activiteiten.

Werken en Sporten
Werkhervatting: Bespreek met uw werkgever of bedrijfsarts aanpassingen in uw werkzaamheden die nodig kunnen zijn om de belasting van uw elleboog te verminderen. Dit kan inclusief het gebruik van ergonomisch gereedschap zijn.
Sportaanpassingen: Voor sporters is het belangrijk om sport-specifieke technieken aan te passen om de elleboog te beschermen. Werk samen met een coach of fysiotherapeut om veilige en effectieve methoden te ontwikkelen die uw sportprestaties niet hinderen.

Door deze adviezen te volgen, kunt u actief blijven en tegelijkertijd de impact van tennisarm op uw dagelijkse leven minimaliseren. Vergeet niet om regelmatig met een gezondheidsprofessional te overleggen voor begeleiding en om uw vooruitgang te beoordelen.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen