osgood schlatter

Osgood-Schlatter is een aandoening die vooral voorkomt bij adolescenten in de groeifase, meestal tussen de leeftijd van 9 en 14 jaar. Het wordt veroorzaakt door overbelasting en spanningen op de aanhechtingsplaats van de patellapees aan het scheenbeen, wat leidt tot pijn en zwelling onder de knieschijf.

Oorzaken en Risicofactoren

Osgood-Schlatter wordt vaak gezien bij jongeren die betrokken zijn bij sportactiviteiten die veel rennen, springen en plotselinge bewegingen vereisen, zoals voetbal, basketbal en turnen. De aandoening ontstaat door herhaalde trekkrachten op de nog ontwikkelende groeischijf van het scheenbeen, wat kan leiden tot irritatie en ontsteking.

Diagnose

De diagnose van Osgood-Schlatter wordt gesteld op basis van de medische geschiedenis van de patiënt, een lichamelijk onderzoek en de typische symptomen. Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken van kniepijn uit te sluiten.

Behandeling

Behandeling van Osgood-Schlatter is meestal conservatief en gericht op het verlichten van symptomen en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. Rust houden is cruciaal en jongeren wordt vaak geadviseerd om hun fysieke activiteiten tijdelijk te verminderen of aan te passen, op geleide van pijn, om verdere irritatie te voorkomen. Het aanbrengen van ijs op het aangedane gebied kan helpen om pijn en zwelling te verminderen.

Fysiotherapie kan nuttig zijn om de spieren rond de knie te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Het dragen van een kniebrace of patellabandje kan helpen de druk op de patellapees te verminderen. Pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) kunnen worden gebruikt om pijn en ontsteking te verlichten.

Leefstijl en Preventie

Het is belangrijk voor jongeren met Osgood-Schlatter om geleidelijk terug te keren naar hun activiteiten en voldoende rust te nemen om herhaling van de symptomen te voorkomen. Regelmatige oefeningen gericht op het versterken van de quadriceps en hamstrings kunnen helpen om de spanning op de patellapees te verminderen.

Jongeren en hun ouders moeten zich bewust zijn van de symptomen van Osgood-Schlatter en snel medische hulp zoeken als de pijn aanhoudt of verergert. Met de juiste aanpak en behandeling kunnen de meeste jongeren volledig herstellen zonder blijvende gevolgen.

Symptomen van Osgood Schlatter

  • Pijn en zwelling onder de knieschijf
  • Gevoeligheid bij de patellapees
  • Verergerde pijn bij fysieke activiteit
  • Knobbeltje onder de knieschijf

volg ons

makkelijk betalen