patellaire subluxatie

Patellaire subluxatie is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) gedeeltelijk uit de goot van het kniegewricht schuift, maar niet volledig disloceert. Dit kan een scherpe pijn veroorzaken en een gevoel van instabiliteit in de knie. Vaak treedt deze aandoening op tijdens sporten of activiteiten die plotselinge veranderingen in richting of draaibewegingen vereisen.

Oorzaken en Risicofactoren

De belangrijkste oorzaken van patellaire subluxatie zijn anatomische afwijkingen, zoals een ondiepe groef in het dijbeen waarin de knieschijf rust, zwakke spieren rond de knie of een slechte uitlijning van de benen. Sporters die betrokken zijn bij activiteiten met hoge impact en snelle richtingveranderingen, zoals basketbal en voetbal, hebben een hoger risico op deze aandoening. Trauma, zoals een directe klap op de knie, kan ook patellaire subluxatie veroorzaken.

Diagnose

Analyse van de medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek zijn essentieel voor de diagnose van patellaire subluxatie. De arts kan specifieke tests uitvoeren om de stabiliteit van de knieschijf te beoordelen. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen helpen om de anatomische structuur van de knie te bekijken en de mate van subluxatie te bepalen.

Behandeling

Behandeling van patellaire subluxatie hangt af van de ernst van de aandoening. Voor milde gevallen kan rust, koudetherapie en het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren voldoende zijn. Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het versterken van de quadriceps en de andere spieren rond de knie om de stabiliteit te verbeteren.

Het dragen van een kniebrace kan helpen om de knieschijf op zijn plaats te houden en verdere subluxaties te voorkomen. Bij frequente of ernstige subluxaties kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de uitlijning van de knieschijf te corrigeren. Chirurgische opties variëren van het verplaatsen van de patellapees tot het verdiepen van de groef in het dijbeen.

Leefstijl en Preventie

Preventieve maatregelen omvatten het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de flexibiliteit. Het is belangrijk om een goede warming-up te doen voor fysieke activiteiten en om de juiste technieken te gebruiken tijdens het sporten. Het dragen van geschikte schoenen en het gebruik van een kniebrace tijdens risicovolle activiteiten kunnen helpen om patellaire subluxatie te voorkomen.

Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om de progressie van patellaire subluxatie te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Met een uitgebreide aanpak, inclusief fysiotherapie en aanpassingen in de leefstijl, kunnen veel mensen hun symptomen effectief beheersen en een actief leven blijven leiden.

Symptomen van een Patellaire subluxatie

  • Pijn aan de voorkant van de knie
  • Zwelling en gevoeligheid
  • Instabiliteit of “uitglijden” van de knieschijf
  • Moeite met strekken of buigen van de knie

volg ons

makkelijk betalen